سال ۱۴۰۲، نزدیک به ۲۵ درصد کمبود گاز داشتیم؛ طبق برآوردها این میران ناترازی در سال ۱۴۰۳ به ۳۰ درصد رسیده و در ۱۴۰۴ نیز با ۳۵ درصد چالش ناترازی گاز مواجه خواهیم شد

علیرضا کفش کنان، کارشناس انرژی می گوید در روز‌های ابتدایی هفته‌ی گذشته، ۲ هزار مگاوات روی ۳۸ هزار مگاوات، کسری داشتیم که خیلی عدد عجیبی برای اول سال است. تاکنون چنین مشکلی را در این وقت از سال نداشته باشیم.

گیل خبر/ به نقل از انتخاب؛ علیرضا کفش کنان، کارشناس انرژی می گوید در روز‌های ابتدایی هفته‌ی گذشته، ۲ هزار مگاوات روی ۳۸ هزار مگاوات، کسری داشتیم که خیلی عدد عجیبی برای اول سال است. تاکنون چنین مشکلی را در این وقت از سال نداشته باشیم.

کفش کنان درباره آغاز مجدد قطعی برنامه ریزی شده برق به «انتخاب» گفت: ناترازی فعلی دو علت دارد. بحث اساسی کمبود گاز است. طبق گزارش رسمی دیوان محاسبات، در سال ۱۴۰۲ هم ۶۴میلیارد مترمکعب کمبود گاز از ۲۶۰ میلیارد مترمکعب مصرفمان داشتیم. این یعنی سال ۱۴۰۲، نزدیک ۲۵ درصد کمبود داشتیم. برآورد می‌شود این میران ناترازی در سال ۱۴۰۳ به ۳۰ درصد رسیده باشد و در سال ۱۴۰۴ کشور با ۳۵ درصد چالش ناترازی گاز مواجه خواهد شد.

او ادامه داد: سال گذشته برای اولین بار طی چند سال اخیر از فروردین ماه، تامین سوخت برخی نیروگاه‌های کشور به جای گاز روی مازوت تنظیم شد و امکان تامین گاز حتی در دوره‌های غیرپیک وجود نداشت. علت دوم ناترازی برق این است که بسیاری از نیروگاه‌ها امکان اوورهال دستگاه‌هایشان فراهم نشده است. تنش ارزی باعث می‌شود نتوانیم قرارداد‌های تامین اجناس اوورهال را ببندید. مشکل دیگر این است که وقتی قراردادی را منعقد می‌کنید، طبق آنچه دولت می‌گوید، ارز آزاد قاچاق است و شما نمی‌توانید برای یک قرارداد از نرخ ارز نیمایی استفاده کنید و نیروگاه‌ها با نرخ آزاد، ارز تهیه می‌کنند. این وضعیت باعث می‌شود قرارداد‌ها به سختی بسته شوند. 

او افزود: بحث دیگر هم تامین اجناس است که اکثرا از خارج وارد می‌شود و در شرایط تحریمی، مقداری زمان‌بر است. یک سرمایه گذار که می‌خواهد اوورهال انجام دهد، هزینه‌هایش بالا می‌رود. باید زمینه‌ای فراهم شود که شرکت‌ها تامین نیروگاهی به صورت تجمیعی عمل کنند.