تروئیکای اروپایی در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در بیانیه ای اعلام کرد: ایران تنها کشور بدون سلاح هستهای در جهان است که غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم را انجام داده است. ما باید همچنان هوشیار باشیم که حتی اگر ایران این اقدام را انجام دهد، ایران هنوز هم ذخیرهای بسیار بزرگ از اورانیوم با غنای بالا و همچنین توانایی از سرگیری غنیسازی تا ۶۰ درصد در هر لحظه را در اختیار دارد. بنابراین، از ایران میخواهیم نه تنها غنیسازی سطح بالا را متوقف کند، بلکه فوراً ذخیره اورانیوم با غنای بالا خود را نابود کند.
متن بیانیه بیانیه تروئیکای اروپایی در شورای حکام به شرح زیر است:
به نمایندگی از فرانسه، آلمان و بریتانیا، از آقای گروسی بابت گزارش اخیر وی در مورد برنامه هستهای ایران تشکر میکنیم.
همانطور که همیشه، ما از کار حرفهای، مستقل و بیطرف آژانس و گزارشهای عینی آن تقدیر میکنیم. متأسفانه، یافتههای آژانس دوباره بسیار نگرانکننده است.
ذخیره اورانیوم غنیشده ایران در دوره گزارشدهی جاری بیشتر گسترش یافته است. ایران ذخیره اورانیوم خود را تا ۶۰ درصد غنی کرده است. .ذخیره کلی اورانیوم غنیشده ایران اکنون بیش از ۳۲ برابر حدی است که ایران تحت برجام به آن متعهد شده بود.
در پنج ماه گذشته، ایران همچنین ظرفیت تولید کلی خود را با نصب و راهاندازی سانتریفیوژهای پیشرفته جدید به طور قابل توجهی گسترش داده است. در دوره گزارشدهی، شش آبشار دیگر از سانتریفیوژهای پیشرفته در تأسیسات غنیسازی سوخت (FEP) در نطنز نصب کرده است و بدین ترتیب ظرفیت غنیسازی خود را بیشتر تقویت کرده است.
ایران همچنان مانع از کار آژانس میشود که تبعات منفی برای توانایی آژانس در راستیآزمایی و نظارت مؤثر بر برنامه هستهای ایران و تأمین اطمینان از ماهیت صرفاً صلحآمیز این برنامه داشته است.
به دلیل این فقدان شفافیت، آژانس تداوم اگاهی خود را در رابطه با تولید و موجودی سانتریفیوژها، روتورها و بلافها، آب سنگین و کنسانتره اورانیوم از دست داده است، همانطور که مدیرکل در گزارش خود دوباره اشاره میکند.
علاوه بر این، ایران همچنان به لغو سیاسی تأیید برخی از بازرسان باتجربه آژانس ادامه میدهد که تأثیر جدی بر توانایی آژانس در انجام راستیآزماییهای خود در ایران، به ویژه در تأسیسات غنیسازی دارد. ایران اکنون پیشنهاد کرده است که "پذیرش چهار بازرس باتجربه جدید" را بررسی کند. حتی اگر این پیشنهاد به واقعیت بپیوندد، هنوز هم نمیتواند به طور کامل از دست دادن تخصص آژانس در این زمینه را جبران کند.
گزارش مدیرکل همچنین اشاره میکند که بیش از سه سال است که ایران اجرای موقت پروتکل الحاقی خود را متوقف کرده است، که این آژانس را از دسترسی تکمیلی به هر سایت و مکانهای دیگر در ایران محروم کرده است.
رئیس محترم
در گزارش اخیر خود، مدیرکل به بحثهایی درباره متوقف کردن گسترش ذخیره اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد از سوی ایران اشاره میکند. اگر ایران غنیسازی اورانیوم تا ۶۰ درصد را متوقف کند، این گامی خواهد بود که مدتهاست معوق مانده است. غنیسازی به چنین سطوحی نقض آشکار تعهدات ایران تحت برجام است؛ اما همانطور که مدیرکل دوباره در گزارش خود اشاره میکند، ایران تنها کشور بدون سلاح هستهای در جهان است که چنین اقدامی انجام داده است. ما باید همچنان هوشیار باشیم که حتی اگر ایران این اقدام را انجام دهد، ایران هنوز هم ذخیرهای بسیار بزرگ از اورانیوم با غنای بالا و همچنین توانایی از سرگیری غنیسازی تا ۶۰ درصد در هر لحظه را در اختیار دارد. بنابراین، از ایران میخواهیم نه تنها غنیسازی سطح بالا را متوقف کند، بلکه فوراً ذخیره اورانیوم با غنای بالا خود را نابود کند.
رئیس محترم
بگذارید روشن بگویم: انتخابها و تصمیمات ایران در خصوص فعالیتهای هستهای خود منبع این بحران طولانیمدت گسترش تسلیحات هستهای است. این ایران است که با دور شدن بیشتر از تعهدات خود تحت برجام، این وضعیت را تشدید کرده است. بنابراین از ایران میخواهیم که:
تشدید هستهای خود را متوقف کرده و معکوس کند و از تهدید به تولید سلاحهای هستهای خودداری کند؛
به محدودیتهای تعیینشده توسط برجام، بهویژه در خصوص غنیسازی، بازگردد؛
بیانیه مشترک ایران-آژانس مارس ۲۰۲۳ و تعهداتی که در زمینه شفافیت و همکاری با آژانس داده است را اجرا کند، از جمله احیای تمام اقدامات شفافیتی که از فوریه ۲۰۲۱ متوقف کرده است؛
به آژانس اجازه دهد تا تجهیزات نظارتی و پایش را در مکانهای درخواستی نصب کند؛
پروتکل الحاقی را دوباره اجرا کرده و به سرعت آن را تصویب کند؛
و تصمیم سپتامبر ۲۰۲۳ خود مبنی بر لغو تأیید بازرسان باتجربه را بهطور کامل لغو کند.
رئیس محترم
رفتار ایران در عرصه هستهای تهدیدی برای امنیت بینالمللی است و نظام عدم گسترش جهانی را تضعیف میکند. یادآوری میکنیم که در سال ۲۰۲۲، ایران دو بار از دستیابی به یک نتیجه مذاکرهشده خودداری کرد و به جای آن تصمیم گرفت برنامه هستهای خود را به سطوح نگرانکنندهای گسترش دهد. جامعه بینالمللی باید قاطعانه در عزم خود برای جلوگیری از توسعه سلاحهای هستهای توسط ایران بایستد و ما آمادهایم از تمام ابزارهای دیپلماتیک برای دستیابی به این هدف استفاده کنیم.
اظهارات اخیر، از جمله توسط مقامات بلندپایه، در خصوص توانمندی فنی ادعایی ایران برای تولید سلاحهای هستهای و امکان تغییر آنچه که به اصطلاح دکترین هستهای ایران نامیده میشود، برخلاف تعهدات ایران تحت برجام و مقدمه آن است و با وضعیت ایران بهعنوان یک کشور غیرهستهای طبق معاهده NPT ناسازگار است.
از مدیرکل میخواهیم که شورای حکام را از وضعیت برنامه هستهای ایران با گزارشهای دورهای و در صورت لزوم، گزارشهای فوقالعاده، مطلع کند. از او میخواهیم که این گزارش را بهطور عمومی منتشر کند.
نظر شما: