برخی آزمایشات هستند که نیاز به ناشتا بودن فرد پیش از انجام آن آزمایش است و این ناشتا بودن باید حتماً با زمان مناسب صورت گیرد.
ناشتا بودن در بعضی از آزمایشات خونی باعث میشود که پزشک با اطمینانی بیشتر بتواند نتایج آزمایش را بررسی کند.
بعضی از فاکتور های آزمایشی چون قند خون، کلسترول و... به دلیل استفاده کردن از مواد غذایی تحت تاثیر قرار گرفته و ممکن است که نتایج غیر واقعی از انجام آزمایش آنها صورت بگیرد.
عنوان نمونه از مهمترین آزمایشاتی که نیاز به ناشتا بودن فرد دارد آزمایش قند خون بوده زیرا با استفاده کردن از کربوهیدرات میزان قند خون به مقدار خیلی زیادی افزایش پیدا میکند که این جابجایی قند خون با گذشت مدت زمانی به حالت طبیعی خود باز می گردد از این رو با گرفتن این آزمایش در اول صبح ها و به صورت ناشتا می توان نتیجه ای درست از این آزمایش به دست آورد.
زمانی که به آزمایشگاه مراجعه میکنید حتماً پرسنل آزمایشگاه را در جریان مدت زمان ناشتایی خود و یا ناشتا نبودن قرار دهید زیرا ممکن است آزمایشی که پزشک برای شما تجویز کرده نیاز به ناشتا بودن نداشته باشد و یا در شرایطی که نیاز به داشته بودن داشته باشد و شما ناشتا نباشید انجام آزمایش به زمانی بعد موکول گردد تا نتیجه ای درست از آن حاصل گردد.
به طور معمول مدت زمانی ۸ تا ۱۲ ساعته برای ناشتا بودن پیش از انجام آزمایشات لازم است.
بیشتر توصیه بر این است که انجام آزمایشاتی که نیاز به ناشتایی دارند را در اول صبح انجام داد زیرا فرد در طول شب که خواب است ناشتا بوده و میتواند به محض بیدار شدن آزمایش خود را انجام بدهد و بعد صبحانه خود را میل کند.
بعضی از بیماران هستند که نباید مدت زمان زیادی را ناشتا باشند و ناشتا بودن طولانی بدن آنها را با کم آبی مواجه کرده و عارضه هایی در آنها نمایان می شود.
از این رو انجام آزمایش همراه با ناشتایی بهتر است که در اول صبح صورت بگیرد تا فرد مدت زمان زیادی را مجبور به تحمل ناشتا بودن نشود و هر چه زودتر از ناشتا بودن خارج گردد و غذا میل نماید.
از جمله آزمایش هایی که نیاز به ناشتا بودن فرد دارد می توان به موارد زیر اشاره نمود:
برای انجام این آزمایش قند خون ناشتا بعد باید ۱۰ الی ۱۲ ساعت بیش از انجام نمونه گیری ناشتا باشد.
انجام دادن این آزمایش کلسترول نیاز به ناشتایی ۱۲ الی ۱۴ ساعت پیش از انجام نمونه گیری دارد.
انجام دادن آزمایش آهن نیاز به ناشتایی ۸ ساعته فرد دارد.
انجام آزمایش مربوط به آنزیم های کبدی به ناشتایی ۱۰ الی ۱۲ ساعته احتیاج دارد.
انجام آزمایشات تیروئیدی به ناشتایی ۱۰ الی ۱۲ ساعته احتیاج دارد ولی باز هم در رابطه با ناشتایی این آزمایش باید نظر پزشک را جویا شد.
انجام دادن این آزمایش نیاز دارد که فرد مدت زمانی ۱۲ ساعته پیش نمونه گیری را، ناشتا باشد.
پیش از انجام آزمایش ناشتا می توانید آب بنوشید حتی باید این نکته را بگوییم که نوشیدن آب پیش از انجام آزمایش خون ناشتا مفید نیز هست زیرا موجب می گردد که مایعات موجود در داخل رگ ها حفظ شده و خونگیری خیلی راحت تر صورت بگیرد. تنها در صورتی که پزشک چیز دیگری را دستور دهد نوشیدن آب پیش از انجام آزمایش توصیه نمی گردد.
مواقعی که آزمایشات انجام شده پیش از انجام جراحی بوده باید معده بیمار کاملا خالی باشد پزشک دستور بر خودداری از نوشیدن آب می دهد.
سعی کنید از دو روز قبل و پیش از آنکه آزمایش خون دهید مقدار زیادی آب بنوشید زیرا با افزایش حجم آب موجود در بدن رگها منبسط شده و پرستاران بهتر می توانند آن رگ ها را مشاهده کرده و خونگیری را انجام دهند.
پیش از انجام آزمایش خون نوشیدن قهوه، نوشابه و دلستر ممنوع بوده زیرا وارد جریان خون شده و بر نتایج آزمایش تاثیر می گذارند.
بهتر است که پیش از انجام آزمایش از پزشک خود و یا تکنسین آزمایشگاه در رابطه با مصرف داروهای خود سوال کنید.
مصرف یک سری از دارو های معمولی پیش از انجام آزمایش هیچ مشکلی ندارد اما باز هم بهتر است که از مصرف یک سری از دارو ها خودداری کنید، مخصوصاً دارو هایی که باید همراه با غذا میل کنید.
یک سری نکات است که پیش از انجام آزمایش خون ناشتا باید به آنها دقت نمود از جمله:
برای انجام آزمایش خون نوزادان در صورت نیاز به ناشتایی، ناشتایی ۴ ساعته بعد از شیر خوردن کافی است.
این را باید بگوییم که کودکان نیز همانند بزرگسالان باید شرایط ناشتایی را رعایت کرده تا جایی که امکان دارد آزمایش را برای آنها در صبح انجام داد.
بهتر از زمانی که کودک شما ناشتا است سعی کنید حواس وی را از ناشتا بودن پرت کنید تا کمتر احساس گرسنگی کند.