۱۴۰۳/۰۵/۱۳ ۱۶:۳۵ چاپ زمان مورد نیاز برای مطالعه: 6 دقیقه

هپاتیت را می‌توان یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن در دنیا دانست که زندگی‌ بسیاری از افراد را تحت‌تأثیر قرار داده است. براساس آمار منتشر شده، بیش‌از ۴ درصد از مردم جهان به یکی از دو نوع B و C مبتلا هستند و سالانه نزدیک به 34 میلیون نفر هم به علت همین بیماری جان خود را از دست می‌دهند. ازآنجاکه برای برخی از انواع این بیماری درمان خاص و مشخصی وجود ندارد، آگاهی از انواع هپاتیت و نحوه پیشگیری از ابتلا به آن‌ها اهمیت خاصی دارد. در این مقاله به جزئیات بیماری هپاتیت خواهیم پرداخت.

معرفی انواع هپاتیت و عوامل ایجاد آن‌ها

به‌طور کلی بیماری هپاتیت یک بیماری ویروسی است که کبد را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. البته انواعی از هپاتیت خودایمنی نیز در افراد دیده می‌شوند که از نظر انتقال به افراد دیگر، بی‌خطر هستند. این بیماری می‌تواند سبب التهاب و تورم در کبد شود و عملکرد آن را نیز مختل کند. ازآنجاکه کبد اندامی حیاتی در بدن ماست، آسیب به آن می‌تواند مشکلات عدیده‌ای برای سلامتی ایجاد کند. برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری، شناخت انواع آن و روش انتقال آن‌ها بسیار مهم است. پس از معرفی هر 5 نوع ویروس این بیماری، خطرناک‌ترین آن‌ها را به شما معرفی خواهیم کرد.

نوع A

هپاتیت نوع A را می‌توان ساده‌ترین و کم‌خطرترین نوع این بیماری دانست. ویروس HAV که عامل این بیماری است، به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شود و می‌تواند آن‌ها را بیمار کند. به همین خاطر است که شیوع نوع A، نسبتا زیاد است. باید بدانید که این نوع بیماری موقتی است و پس از چند روز با استراحت و انجام اقدامات درمانی، بهبود پیدا می‌کند. عامل اصلی انتقال نوع A مصرف غذا و آب آلوده است و همین موضوع، انتقال ویروس را به شدت تسهیل می‌کند.

احساس درد در ناحیه شکم، دردهای عضلانی، سردرد و سرگیجه، استفراغ، تب، زردی پوست و احساس گیجی ازجمله عوارض این بیماری هستند که با یک رژیم غذایی مناسب، استراحت و نوشیدن آب کافی می‌توانید آن‌ها را بهبود ببخشید. در صورت شدت گرفتن علائم گوارشی می‌بایست به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید.

نوع B

نوع B را شاید بتوان شایع‌ترین نوع این بیماری دانست که 257 میلیون نفر از سراسر دنیا را درگیر کرده است. هپاتیت نوع B اغلب از طریق خون و تماس جنسی منتقل می‌شود. این بیماری می‌تواند به دو شکل حاد و مزمن بروز پیدا کند. نوع حاد در کوتاه مدت عوارض جبران‌ناپذیری برای کبد و سایر ارگان‌های بدن ایجاد می‌کند. اگر بیماری مزمن شود، با شدت کمتر اما به‌صورت مداوم و همیشگی علائمی را بروز می‌دهد که می‌تواند خطرناک‌تر هم باشد.

چیزی که نوع B را خطرناک‌تر می‌کند، این است که هیچ درمان قطعی برای آن وجود ندارد. همچنین براساس آمار، یک چهارم افراد مبتلا به ویروس نوع B، به سرطان کبد مبتلا می‌شوند؛ بنابراین، پیشگیری از ابتلا به این بیماری نکته بسیار مهمی است که نباید از آن غافل شد.

نوع C

هپاتیت C ویژگی‌های عجیبی دارد که آن را از سایر انواع بیماری متمایز می‌سازد. این بیماری اگرچه بسته به شدت آن قابل درمان است، اما با عوارض روحی و روانی همراه است که زندگی فرد را به شدت تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. مطالعات نشان داده‌اند که این بیماری می‌تواند احساس ناامیدی و غم را در افراد افزایش دهد. برای مقابله با این عارضه روحی، بیماران می‌بایست با روان‌پزشک و روان‌شناس نیز در ارتباط باشند.

نوع C این ویروس هم از طریق مایعات بدن انتقال می‌یابد و یک بیماری مزمن است. برای درمان آن اگر بیماری پیشرفته نشده باشد، تقریبا به 3 ماه زمان نیاز خواهید داشت. گاهی اوقات برای درمان درجات پیشرفته این بیماری می‌بایست پیوند کبد را در اولویت قرار داد.

نوع D

نوع D را می‌توان نادرترین نوع این بیماری دانست که تنها در 5 درصد از افراد مبتلا به هپاتیت B بروز پیدا می‌کند. در حقیقت شرط ابتلا به ویروس HDV این است که فرد از قبل به هپاتیت B مبتلا باشد. این ویروس از طریق خون آلوده منتقل می‌شود و می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

نوع E

هپاتیت نوع E هم یکی دیگر از انواع بیماری‌هایی است که با آب و غذای آلوده منتقل می‌شود. اگر به بهداشت تغذیه توجه نداشته باشید و شستشو را به خوبی انجام ندهید، ممکن است ویروس HEV به بدنتان منتقل شود. با توجه به نحوه انتقال، در مناطقی که بهداشت ضعیف‌تر است، شیوع این بیماری نیز بیشتر می‌شود. درمان این بیماری حاد زمان مشخصی ندارد و بسته به درجه پیشرفت، به زمان متفاوتی نیاز خواهد داشت.