آمار تکان دهنده مشارکت در انتخابات اخیر؛
۱۴۰۳/۰۴/۲۸ ۰۹:۲۶ چاپ زمان مورد نیاز برای مطالعه: 4 دقیقه
۶۷ درصد جوانان گیلانی رای ندادند!

اختصاصی گیل خبر/ سرویس سیاسی- چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در حالی به پایان رسید که درصد پایین مشارکت، به ویژه در مرحله اول رقابت‌ها که در تاریخ پس از انقلاب بی‌سابقه بوده است، نگرانی‌های زیادی به وجود آورده است.

اگرچه در مرحله دوم رقابت‌ها، میزان مشارکت اندکی بالاتر رفت، اما همچنان بیش از نیمی از جامعه در انتخابات مشارکت نداشتند؛ با این حال، وضعیت گیلان از میانگین کشوری نیز به مراتب پایین‌تر و نگران‌کننده‌تر است.

گیلان در مرحله اول رقابت ‌ها با نرخ مشارکت ۳۲.۹ درصد در مقایسه با نرخ ۴۰ درصد مشارکت کشوری و در مرحله دوم با ۴۳.۹ درصد در مقایسه با آمار مشارکت ۴۹.۸ درصدی کشور، پس از کردستان، کرمانشاه و خوزستان، پایین‌ترین نرخ مشارکت را در سراسر کشور به ثبت رسانده است.

با این حال آمار مشارکت پایین گیلان در جایی نگران کننده‌تر می‌شود که به بررسی آمار تفکیکی و میزان مشارکت در رده های سنی مختلف در استان بپردازیم.

همان‌گونه که جدول فوق نشان می‌دهد؛ مشارکت در رده های سنی ۱۸ تا ۲۴ و ۲۵ تا ۳۴ سال، به ترتیب ۳۴ و ۳۱ درصد است؛ به عبارت دیگر، میانگین مشارکت جوانان گیلانی در انتخابات ریاست جمهوری بیش از ۱۰ درصد نسبت به سطح مشارکت کل گیلان پایین‌تر است.

براین اساس، رده های سنی ۴۵ تا ۷۵ سال، بیشترین آمار مشارکت در گیلان را ثبت کرده‌اند.

از سوی دیگر براساس آمارها، ۴۸ درصد بانوان و ۵۲ درصد آقایان واجد شرایط استان در انتخابات شرکت کرده اند.

بدون شک این که تنها ۳۳ درصد از جوانان ۱۸ تا ۳۵ سال گیلانی در دور دوم انتخابات مشارکت داشته‌اند و ۶۷ درصد آنان به پای صندوق‌های رای نیامده اند، زنگ خطر بزرگی است که باید به آن توجه جدی و آسیب‌شناسی شود. آمار تکان‌دهنده دیگر آن است که عدم مشارکت جوانان گیلانی در دور اول رقابت‌ها، بالای ۷۵ درصد بوده است.

مشارکت پایین‌تر بانوان نسبت به آقایان نیز، نکته حائز اهمیت دیگری است که لازم است به ریشه‌یابی آن پرداخته شود.

براساس شواهد و اظهارات کارشناسان، به نظر می‌رسد ناامیدی از بهبود وضعیت جامعه، بی‌عدالتی، ضعف مدیریت عالی استان، عدم شایسته سالاری، مشکلات اقتصادی، بیکاری و... از جمله دلایلی است که انگیزه جوانان گیلانی برای مشارکت در انتخابات را کاهش داده است.

نادیده گرفته شدن حق و حقوق زنان در اجتماع و افزایش فشارها بر آنان به ویژه در سال‌های اخیر، از جمله دلایل کاهش مشارکت بانوان نسبت به آقایان ارزیابی می‌شود.

شکاف بین نسلی و بی‌توجهی به خواسته‌ها و نیازهای نسل Z، شکاف حکومت، دولت با مردم و عدم عزم جدی برای کاهش این فاصله‌ها، از جمله موضوعاتی است که به اعتقاد کارشناسان، به کاهش مشارکت در انتخابات‌های اخیر منجر شده است.

گیل خبر پیش از این و پس از اعلام نتایج انتخابات دوره دوازدهم مجلس در اسفند سال گذشته نیز نسبت به عدم مشارکت ۶۰ درصد از گیلانیان در انتخابات هشدار داده بود، اما گوش شنوایی برای آن هشدارها پیدا نشد.

آنچنان که از آمارها نیز مشخص است، نرخ مشارکت در گیلان از میانگین کشوری، چندین مرتبه پایین‌تر است و همین امر نشان می‌دهد که علاوه بر مشکلات سراسری و کشوری، ضعف مدیریتی در استان گیلان و اقدامات ناراضی‌ساز برخی مدیران و مسئول استان، نقش جدی در عدم تمایل گیلانیان، به وِیژه جوانان و زنان برای شرکت در انتخابات دارد.

باید توجه داشت که در صورتی که شاهد ادامه وضع موجود باشیم و تغییر جدی در روند مدیریت کشور و استان به وجود نیاید، همین مشارکت ۳۰-۴۰ درصدی هم به آرزوی مدیران و مسئولان تبدیل خواهد شد؛ موضوعی که می‌تواند منجر به ایجاد خطراتی جدی و متعدد شود.

امید است این زنگ خطرها شنیده شود و با روی کار آمدن دولت چهاردهم و با تحقق شعارهای عدالت‌محورانه مسعود پزشکیان و انتصاب شایستگان و نخبگان در امور اجرائی، شاهد بازگشت امید به آینده و بهبود شرایط کشور و استان گیلان باشیم.

گفتنی است گیل خبر قصد دارد بزودی در گفتگو با کارشناسان و صاحب‌نظران به آسیب‌شناسی و ریشه‌یابی این موضوع بپردازد.