گیل خبر/ مطهره احمدی: سلامت عمومی وضعیت کلی از سلامت جسمی، روانی و اجتماعی افراد جامعه است. در این گزارش به بررسی خوراک که یکی از عوامل دستیابی به سلامت عمومی است پرداختهایم که بار روانی افکار عمومی و اجتماع را نیز در خود دخیل خواهد کرد.
در چند هفته اخیر بخش قابل توجهی از اخبار، مربوط به پلمب مراکز توزیع فرآوردههای دامی(گوشت، مرغ، ماهی) بوده است و وضعیت ملتهب و قابل تامل بهداشت و سلامت عمومی در این مراکز خدماتی استان را گوشزد میکند که از سه منظر سلامت جسمی، روانی و اجتماعی به آن نگاه میکنیم.
سلامت جسمی:
تغذیه صحیح و متوازن باعث حفظ سلامت و پیشگیری از بیماریهای مختلف همچون انواع سرطانها میشود، آمارها نشان میدهد که ابتلا به سرطان در گیلان طی ۶ سال گذشته رشد قریب به ۲ برابری داشته است و سرطانهای معده و روده از شایعترین نوع آنان هستند؛ یکی از علل این معضل نگران کننده رواج مصرف غذا نامناسب و غیربهداشتی در سطح استان است.
ساندویچ و کبابهای خیابانی که امروزه با صفت کثیف در میان مردم جا افتادهاند علاوه بر یک جاذبه گردشگری مهم در استان نقش قابلتوجهی در خوراک گیلانیان نیز دارند اما ادارات متولی بهداشت فرآوردههای دامی سالهاست که نسبت به این قشر توجه لازم را نداشته و با پاسکاری و بهانه جویی رسیدگی به وضعیت بهداشت و سلامت گوشت آنان را ظاهرا به دست فراموشی سپردهاند.
از یک سو تفاوت قیمت گوشت مجاز مورد تایید دامپزشکی و غیر مجاز و از سوی دیگر مبدا نامشخص تهیه مواد اولیه در این مراکز دل نگرانیهای زیادی را در خصوص سلامت جسمی مردم ایجاد میکند.
سلامت روان:
از گذشته غذا در استان ارتباط مستقیم با روح زندگی مردم داشته است و گیلانیان به آن تنها به عنوان یک وعده برای سیر شدن نگاه نمیکنند، برای گیلان که به جز طبیعت خدادادی خود با فقر تفرجگاه رو به رو است، تنها تفریح به اصطلاح سالم جوانان و خانوادهها همین صرف وعدههای غذایی در رستورانهای رنگارنگش خواهد بود.
برخلاف عملکرد مسئولان استان، پلمب رستورانها و مراکز ارائه دهنده فرآوردههای دامی باید در آخرین مرحله دستور کار قرار گرفته و آموزش نکات بهداشتی در کلاسهای اجباری و نظارت دقیق و بررسیهای هفتگی بر عملکرد آنان در اولویت کاری قرار گیرد.
تکرار پلمب یک مرکز علاوه بر ورشکستگی این کسب و کارها و از بین رفتن همین اشتغال زاییهای کوچک تنها تفریح مردم را نیز به مرور از بین خواهد برد و نتیجه آن تنها جامعه شکست خورده و افسرده را رقم خواهد زد.
گیلان به عنوان استانی که مرکز آن شهر خلاق خوراک شناسی در یونسکو نامیده شده است، نیازمند جان بخشی به اصناف مرتبط با خوراک است و با آموزش نکات بهداشتی و نظارت مداوم بر آن علاوه بر توسعه کسب و کارها این تفریح مردم نیز سالم و برقرار خواهد شد.
سلامت اجتماعی:
اقتصاد یکی از ارکان اصلی در سلامت اجتماعی است. سرافکندگی سرپرستان خانوار و در پی آن کودکان در فضای بیرون از خانه سرخوردگی را از نسلی به نسل دیگر منتقل میکند.
اوضاع اقتصادی این روزها، مجال استفاده از رستورانهای گران قیمت را به قشر متوسط رو به پایین جامعه نداده و سلامت و کیفیت از لیست شاخصههای یک وعده غذایی برایشان حذف شده است.
در این میان غذاخوریهای خیابانی در استان عمدتا بدون نظارت، به تهیه مواد اولیه پرداخته و ممکن است با ادامه این روند و شروع فصل گرم در برخی نقاط دامهای بیمار و آلوده را به مردم ارائه کنند.
علوم پزشکی گیلان، اداره کل دامپزشکی گیلان، سازمان تعزیرات حکومتی و تمامی ارگانهای مسئول در گیلان باید برنامه ریزی جدید و مدون را در امور نظارتی خود جا داده و از پلمبهای بی فایده که ساده ترین راه حل است فاصله بگیرند، هرچند که بازدارنده نبودن برخی از آنها با تکرار تخلفات آشکار است.
نتیجه این بی تفاوتی ها و یا ترک فعل های احتمالی در خصوص صیانت از سلامت عمومی مردم هم اکنون به شکل انواع بیماریها و سرطانها در میان مردم گیلان نمایان است اما ادامه این روند قطعا نتایج هولناکتری را نیز رقم خواهد زد.
امید است این گزارش تلنگری باشد برای مسئولان همیشه ناظر تا به مرحله عمل برسند.