چرتکه به عنوان یکی از قدیمی ترین ابزارهای محاسباتی شناخته شده و بر اساس نظر باستان شناسان قدمت آن به 2700 سال قبل از میلاد مسیح بازمیگردد. این وسیله در ابتدا توسط سومری ها به منظور انجام چهار عمل اصلی ریاضی یعنی جمع، ضرب، تفریق و تقسیم مورد استفاده قرار می گرفت و با گذشت زمان استفاده از آن در بسیاری از نقاط جهان رواج پیدا کرد. جالب است بدانید که در دنیای امروز نیز بسیاری از تاجران چینی از این وسیله به منظور انجام محاسبات ریاضی استفاده می کنند.
انواع مختلف چرتکه
این وسیله در هر کشور و منطقه ی جغرافیایی ظاهر منحصر به فردی دارد اما به طور کلی چرتکه از یک تخته ی چوبی یا سنگی و تعدادی میله ی عمودی و مهره تشکیل شده شده است. نکته: هر یک از میله های عمودی نشان دهنده یک واحد ( یکان، دهگان و ...) می باشد.
روش کار با چرتکه
همان طور که پیش تر به این نکته اشاره کرده ایم، میله های عمودی این وسیله نشان دهنده ی ارزش مکانی خاصی می باشد از این روی به منظور نشان دادن اعداد، لازم است با توجه به ارقام مهره ها را جا به جا کنید. برای مثال به منظور نشان دادن عدد 456 لازم است پنج مهره روی میله ی دهگان و 6 مهره روی سیم یکان جا به جا کنید. جمع و تفریق اعداد: به منظور جمع اعداد در این وسیله لازم است هر دو عدد را بر روی چرتکه وارد کرده و سپس آن دو را با دیگر ترکیب کنید حال می توانید به نتیجه ی جمع اعداد دست یابید.
نکته: برای انجام عملیات تفریق نیز مانند مراحل بالا عمل کرده و تنها به جای اضافه کردن مهره ها، لازم است تعداد آن ها را کم کنید.
آموزش مهارت چرتکه به صورت ذهنی (لکومس)
بر اساس پژوهش ها و تحقیقات انجام شده آموزش مهارت چرتکه به کودکان در سنین پایین تاثیر بسیار مثبتی بر عملکرد مغز آن ها داشته از این روی در سال های اخیر بسیاری از والدین فرزندان خود را در کلاس های آموزش چرتکه ثبت نام می کنند.
مزایای آموزش چرتکه به کودکان
آمادگی برای حضور در مدرسه: بهترین زمان آموزش مهارت چرتکه به کودکان قبل از آغاز مدرسه بوده از این روی کودکان با شرکت در کلاس های چرتکه می توانند آمادگی لازم برای حضور در کلاس های مدرسه را نیز کسب کنند.
تمرکز و خلاقیت: یکی از اصلی ترین مشکلات کودکان در سنین پایین عدم تمرکز می باشد. عدم تمرکز می تواند تاثیر بسیار زیادی در یادگیری کودکان نیز داشته باشد. یادگیری مهارت چرتکه با فعال کردن همزمان دو نیمکره ی مغز، به بهبود تمرکز کودکان کمک کرده و همین امر سبب افزایش خلاقیت آن ها نیز می شود. بهبود حافظه: انجام محاسبات ریاضی سبب تقویت مغز می شود. یادگیری چرتکه در سنین پایین نیز سبب شده تا قدرت حافظه ی کودکان بهبود یابد. عملکرد کودکان با شرایط خاص: یکی از بهترین روش های آموزش مسائل ریاضی و اعداد به کودکان با شرایط خاص، آموزش چرتکه می باشد. مربی می تواند با استفاده از فلش کارت های آموزشی و یا ابزار چرتکه پروسه ی آموزش ریاضی را آغاز کند. بر اساس تحقیق های انجام شده، کودکان با شرایط خاص نظیر اوتیسم با استفاده از این روش، عملکرد بسیار مناسبی در ریاضیات داشته اند. بهبود دقت: عدم دقت کافی یکی دیگر از بزرگ ترین مشکلات کودکان در سنین پایین بوده که در بسیاری از موارد می تواند مشکل ساز باشد. مهارت ذهنی چرتکه می تواند در دقت و توجه کودکان نیز تاثیر بسیار زیادی داشته باشد.
آموزش لکومس به بزرگسالان
یادگیری مهارت چرتکه در هر سنی امکان پذیر است از این روی افراد بزرگسال و یا جوانان نیز می توانند تحت آموزش قرار بگیرند.
تکنیک های آموزش چرتکه
آموزش محاسبات ذهنی چرتکه بر اساس سه تکنیک دیداری، شنیداری و تصویر سازی امکان پذیر می باشد. استفاده از تجهیزات فیزیکی: آشنا کردن کودکان با ابزار فیزیکی چرتکه، قبل از آموزش محاسبات به صورت ذهنی ضروری است. آموزش کار با چرتکه به صورت فیزیکی سبب شده تا کودک درک بیشتری از این وسیله داشته باشد. آشنایی با اعداد: بیشتر کودکان قبل از هفت سالگی برای یادگیری این مهارت اقدام می کنند از این روی لازم است مربی قبل از هر چیز کودکان را با اعداد آشنا کند. آموزش عملیات های ریاضی: بهتر است بعد از آموزش اعداد، آموزش چهارعمل اصلی ریاضیات را برای کودکان آغاز کنید. به یاد داشته باشید که در صورت عدم آموزش صحیح، انجام محاسبات به صورت ذهنی امکان پذیر نمی باشد. استفاده از تصاویر: استفاده از رنگ ها و تصاویر کارتونی توجه کودکان را به خود جذب کرده و تاثیر بسیار زیادی در یادگیری آن ها می گذارد از این روی استفاده از فلش کارت ها و مواردی از این دست در پروسه ی آموزش الزامی است.
مراحل تدریس: رعایت مراحل آموزش چرتکه نیز در سطح سواد دانش آموزان تاثیر گذار می باشد. به منظور دستیابی به نتیجه ی بهتر لازم است مربی از پایه ترین سطح، تدریس را آغاز کرده و بعد از تکرار و تمرین مستمر، مباحث را بروز کند. بازی و تمرین: آموزش تئوری دروسی مانند ریاضی می تواند برای کودکان کسل کننده باشد از این روی تدریس به همراه بازی فرآیند آموزش را تا حد زیادی لذت بخش می کند.
روش های یادگیری محاسبه ذهنی چرتکه
روش های گوناگونی به منظور یادگیری این مهارت وجود داشته که از میان آن ها می توان به موارد ذیل اشاره کرد. شرکت در کلاس های آموزشی: آموزشگاه های متعددی در سطح شهر وجود داشته که این مهارت را از پایین ترین سطح به کودکان آموزش می دهد. شما می توانید با انتخاب بهترین گزینه، کودک خود را با مهارت لکومس آشنا کنید. خرید پکیج های آموزشی: سی دی های آموزشی موجود در بازار نیز یکی دیگر از گزینه های موجود به منظور یادگیری این مهارت می باشد. پکیج های آموزشی چرتکه معمولا با اقلامی نظیر دفترچه محاسبات، چرتکه، فلش کارت های آموزشی ارسال می شود.
منبع : تونومیک
کلام آخر:
در این مقاله به بررسی چرتکه و آموزش لکومس پرداختیم. آموزش این مهارت به کودکان در سنین پایین می تواند تاثیر بسیار زیادی بر هوش و حافظه ی آن ها داشته باشد.