عجایب همیشگی گیلان، این بار در انتخابات؛
۱۴۰۲/۰۸/۲۰ ۱۹:۰۵ چاپ زمان مورد نیاز برای مطالعه: 2 دقیقه

گیل خبر/ سرویس سیاسی- با پایان بررسی صلاحیت‌ها در هیات‌های اجرایی، ۶۵ درصد داوطلبان انتخابات مجلس در گیلان تایید صلاحیت شدند تا بدین ترتیب یکی از کم‌سابقه‌ترین ردصلاحیت‌ها در مرحله اول بررسی صلاحیت‌های انتخابات مجلس در گیلان رقم بخورد.

بر اساس آمار اعلامی، از ۶۸۵ داوطلب انتخابات مجلس در گیلان، ۴۴۶ نفر تایید صلاحیت، ۷۶ نفر ردصلاحیت و ۱۵۰ نفر هم با عدم احراز صلاحیت روبرو شدند. ۱۳ نفر هم پیش از اعلام نتایج انصراف دادند.

در حالی ۲۲۶ نفر (۳۵ درصد) در این دوره با رد یا عدم احراز صلاحیت روبرو شدند که در دوره قبل این آمار تنها ۳۳ نفر (۷ درصد) بوده است.

اما نکته جالب توجه ماجرا، اختلاف عجیب تاییدصلاحیت‌ها در حوزه‌های انتخابیه استان است؛ به گونه‌ای که ۱۰۰ درصد داوطلبان در حوزه انتخابیه رودسر و املش و ۸۵ درصد داوطلبان در تالش، رضوانشهر و ماسال تایید صلاحیت شده‌اند، اما این آمار در لاهیجان تنها ۲۹ درصد است!

در حالی که قانون انتخابات مجلس تا حد زیادی در مورد شرایط کاندیداها مشخص است و ترکیب اعضای هیات اجرایی نیز در قانون گفته شده است، چگونه ممکن است که در یک حوزه ۷۱ درصد ردصلاحیت شوند و در حوزه‌ای دیگر صفر درصد؟! مگر تفاوت افراد داوطلب شده در شهرستان‌های گیلان چقدر زیاد است که چنین آماری بدست آمده است؟

ردصلاحیت برخی داوطلبان شاخص از یک سو و تایید برخی افراد مسئله دار از سویی دیگر، این شائبه را مطرح می‌کند که سوگیری‌های سیاسی و برخی لابی‌های پشت پرده در تایید و یا ردصلاحیت افراد در برخی حوزه‌های انتخابیه گیلان بی تاثیر نبوده است.

این انتقاد از عوامل اجرایی انتخابات در گیلان از استاندار گرفته تا فرمانداران و معتمدین، مطرح است که چرا یک وحدت رویه در بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات وجود ندارد؟ به عنوان مثال در برخی حوزه ها به استناد ردصلاحیت در دوره های گذشته، داوطلبان رد شده اند و در حوزه ای دیگر تایید!

از سویی دیگر این نگرانی نیز وجود دارد که آنچه به عنوان «خالص سازی» از سوی برخی مدعیان در ارکان مختلف از جمله مجلس نام مطرح می‌شود، شاید در گیلان با سرعتی فراتر و خطرناک‌تر اجرا شود.

جالب توجه است که هر ۱۳ نماینده فعلی گیلان که برخی از آنان حواشی متعددی در دوران نمایندگی داشته‌اند، از این مرحله به سلامت عبور کرده‌اند؛ شاید اکنون بیشتر بتوان متوجه شد که چرا در ماه‌های اخیر، صدایی از نمایندگان گیلان در انتقاد از عملکرد سوال برانگیز استاندار و یا فرماندارانش شنیده نشد.

بدون شک برخوردهای سلیقه‌ای در احراز صلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس در گیلان می‌تواند تاثیر سوئی بر اعتماد و مشارکت مردم در انتخابات داشته باشد. برخوردهایی که به نظر می‌رسد حتی از دوره‌های پیشین نیز فراتر رفته است.