بیماریهای التهابی روده از جمله سرطان روده بزرگ روندی رو به افزایش دارد؛ به شکلی که رئیس انجمن آندوسکوپیهای گوارشی ایران اعلام کرده در صورت ادامه روند فعلی، پیش بینی میشود حدود ۱۰ سال آینده تعداد تشخیص سرطان روده بزرگ حدود دو برابر افزایش یابد. در این بین اما چگونه میتوان با انتخاب مواد غذایی سالم به پاکسازی روده بزرگ کمک کرد؟
_ برنج قهوهای: مصرف غلات کامل مانند برنج قهوهای و یا جوی دو سر و کینوا، راه خوبی برای پاکسازی روده بزرگ است. این محصولات غذایی غنی از فیبر هستند و مصرف آنها برای سه وعده در روز، خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را تا ۱۷ درصد کاهش میدهد.
_ لوبیا و عدس: حبوباتی مانند لوبیا و عدس سرشار از فیبر هستند. افرادی که بیشترین میزان فیبر را از منابع گیاهی مصرف میکنند، ۳۵ درصد کمتر از سایرین احتمال دارد که دچار پولیپ روده بزرگ شوند. به عقیده محققان، این حبوبات حاوی مواد شیمیایی گیاهی هستند که در برابر سرطان محافظت ایجاد میکنند.
_ دانههای چیا: خوردن فقط ۲ قاشق غذاخوری دانههای چیا در طول روز، ۱۰ گرم فیبر به بدن میرساند و ۴۰ درصد از نیاز روزانه شما به فیبر را تامین میکند. میزان نیاز روزانه به فیبر ۲۵ تا ۳۵ گرم است. فیبر باعث دفع راحتتر مدفوع از روده بزرگ شده و مواد شیمیایی سمی را از این طریق از بدن خارج میکند.
_ کلم بروکلی: مصرف یک وعده سبزیجات تیره رنگ پخته شده در روز، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را در مقایسه با کسانی که این غذاها را کمتر دریافت میکنند، ۲۴ درصد کاهش میدهد. دو سوم بشقاب غذایی شما باید حاوی منابع گیاهی حاوی فیبر مانند کلم بروکلی باشد.
_ ماهی سالمون و قزل آلا: خطر مرگ و میر در میان آن دسته از مبتلایان به سرطان روده بزرگ که امگا ۳ بیشتری دریافت میکنند، بسیار کمتر از سایر بیماران است. چربیهای امگا ۳ از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری کرده و حتی باعث مرگ سلولهای سرطانی روده بزرگ میشوند.
_ گردو: گردو نه تنها حاوی فیبر است بلکه اسیدهای چرب امگا ۳ از نوع اسید آلفالینولنیک هم دارد. مصرف گردو محیط روده را پاکسازی کرده و باعث جلوگیری از گسترش تومورهای روده بزرگ میشود.
_ ماست: مصرف ماستهای حاوی پروبیوتیک، به حفظ سلامت روده کمک کرده و خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را تا ۳۸ درصد کاهش میدهد. پروبیوتیکها باعث افزایش باکتریهای خوب روده شده و به بهبود سلامت دستگاه گوارش کمک میکنند.