دبیر ستاد سیاستگذاری جمعیت معاونت صدا و سیما با بیان اینکه ما با گذارههایی روبرو هستیم که باید بازتعریف شوند، گفت: گزارههایی مانند سنین بارداری، تربیت بهتر، لذت و کیفیت زندگی که این عوامل دچار انحراف در مفهوم شدهاند.
وی با بیان اینکه هر جامعه بشری برای هر نوعی از اقتدار نیازمند نیروی انسانی است، افزود: دنیا اهمیت این مطلب را درک کرده اما متأسفانه غیر از رهبر انقلاب هیچکس حتی یک نفر موضوع ابر بحران جمعیت را درک نکرده است.
تذکر۵۵ باره رهبر انقلاب درباره بحران جمعیت
دبیر ستاد سیاستگذاری جمعیت معاونت صداوسیما با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در سال ۹۲ در خصوص بحران جمعیت گفت: رهبر انقلاب ۵۵ بار در خصوص بحران جمعیت تذکر دادند و این نشان از اهمیت موضوع جمعیت در کشور دارد.
قاسمی با بیان اینکه جمعیت کشور در حال حاضر حدود ۸۵ میلیون است، افزود: باید چند شاخص را بدانیم، در سال ۹۸ برای نخستین بار در تاریخ ایران نرخ رشد جمعیت به زیر یک درصد رسید و کمکم این آمار پایینتر آمد.
وی با بیان اینکه ما در بین کشورهای منطقه پایینترین نرخ باروری را داریم، افزود: هم اکنون ۱۱ درصد جمعیت ما سالمند است این بدان معنی است که در مرحله گذار از جوانی به میانسالی و سالمندی هستیم و هم اکنون صندوقهای بازنشستگی و تامین اجتماعی بدهکارترین صندوقها هستند.
دبیر ستاد سیاستگذاری جمعیت معاونت صدا و سیما با بیان اینکه در استان گیلان بیش از ۱۵ درصد سالمند هستند، افزود: باتوجه به آمارهای موجود، گیلان پایینترین نرخ باروری و پیرترین نرخ سالخوردگی دنیای اسلام را دارد.
قاسمی با بیان اینکه ۴۷ متغیر بر مسئله جمعیت، ایفای نقش میکنند، گفت: ما حدوداً ۲۰ درصد آمار ناباروری داریم به این معنا که از هر پنج زوج یک زوج نابارور است.
وی با بیان اینکه در سال ۹۹ حدود ۳۷۰ هزار سقط داشتیم که حدود ۲۰ درصد از آنها از کنترل ما خارج است، تصریح کرد: حداکثر چهار درصد آمار سقط جنین به روابط نامشروع برمیگردد و سایر آنها یعنی ۹۶ درصد، فرزندانی هستند که از خانواده و روابط مشروع شکل میگیرند.
تعداد سقطهای سالانه معادل تعداد کل تولدهای کشور است
دبیر ستاد سیاستگذاری جمعیت معاونت صدا و سیما با بیان اینکه تعداد سقطهای سالانه معادل تعداد کل تولدهای کشور است، افزود: فشار روانی و اقتصادی دو عاملی است که موجب میشود زوجین از انجام فرایند غربالگری سرباز زنند.
قاسمی با بیان اینکه فرزندانی که از مادران زیر ۲۰ سال یا مادران بالای ۴۰ سال به دنیا میآیند در دنیا به نام فرزندان طلایی نام برده میشوند، تصریح کرد: خانمها از ۱۷ سالگی آمادگی بارداری داشته و بهترین سنین باروری برای خانمها از ۱۹ تا ۴۱ سالگی در اوج است اما زیر ۱۹ و بالای ۴۰ باید با مراقبت صورت بگیرد و این به معنایعدم امکان بارداری نیست.
وی با بیان اینکه ما با گذارههایی روبرو هستیم که باید بازتعریف شوند، گفت: گزارههایی مانند سنین بارداری، تربیت بهتر، لذت و کیفیت زندگی که این عوامل دچار انحراف در مفهوم شدهاند.
دبیر ستاد سیاستگذاری جمعیت معاونت صداوسیما با بیان اینکه ما در آستانه انقلاب در خانواده هستیم، افزود: در سال ۹۸ حدود ۱۵ درصد خانوار یک نفره داریم به این معنا که فرد به دلایل مختلف تنها زندگی میکند و این امر عامل بسیاری از آسیبهای اجتماعی است.
قاسمی با تأکید بر اینکه آمار سزارین در شهرهای کوچک ۵۳ و در شهرهای بزرگ ۷۱ درصد است، گفت: استفاده بیش از سه سال از داروهای پیشگیری باعث فراوانی برخی از سرطانها در خانمها شده و بسیار مشکل آفرین است.
وی با اشاره به علل سالمندی در گیلان بیان کرد: نفوذ سبک زندگی به واسطه صنعت توریسم و گردشگری، مهاجرت جوانها با هدف یافتن شغل و مهاجرت سالمندان استانهای دیگر به استانهای شمالی از عواملی است که پدیده افزایش سالمندی در گیلان است، متأسفانه ما مهاجرت داخلی در کشور را مدیریت نکردیم.
به گفته دبیر ستاد سیاستگذاری جمعیت معاونت صدا و سیما توزیع نامناسب خدمات در کشور باعث میشود اقوام به ویژه در مرزها حس شهروندی درجه دو یا سه به آنها دست دهد.
قاسمی با اشاره به دلایل بحران جمعیت در ایران تصریح کرد: اصل فرهنگ و اقتصاد در کنار فرهنگ و تغییر سبک زندگی این عامل را تشدید کرد بنابراین پژوهشها نشان میدهد که اقتصاد اصل نبود، تغییر نگرش و ارزشهای اجتماعی بود که اقتصاد مزید شد و این امر را تشدید کرد.
وی با بیان اینکه ۶۵ درصد کشورهای دنیا سیاستهای فرزندآوری را در پیش گرفتهاند، گفت: امروز ژاپن سالمندترین و بدهکارترین کشور جهان است چرا که دو دهه غفلت کرده و سعی در جایگزینی ربات به جای نیروی انسانی داشت که همین عامل باعث شد از چرخه قدرتهای اقتصادی کنار رود.
دبیر ستاد سیاستگذاری جمعیت معاونت صدا و سیما با تأکید بر اینکه باید روشهای موفق جهان درباره سیاستهای حمایت فرزندآوری را وارد ایران و بومیسازی کرده و در پیش بگیریم، افزود: در ایران نیز نیازمند برنامهها و الگوهای موفق هستیم و رسانه و صدا و سیما میتواند بهترین نقش را در طرحها و سیاستهای حمایت از فرزندآوری ایفا کند.