گیل خبر/ سام سکوتی بداغ
آنان که با کتاب و مطالعه رابطه ی خوبی دارند و حتی اگر به داشته های روزنامه ای خود هم بسنده کنند، بی شک نام الوین تافلر را شنیده اند و از پیش بینی هایی که این استاد دانشگاه کورنل در کتاب شوک آینده کرده است، با خبر هستند و شاید خوانندگان کتاب در دهه هفتاد آن بخش را به تخیلات زنانه خانم هایدی همسر آقای تافلر مرتبط می دانستند و امروز واقعیت هایی هستند که با آنها زندگی می کنیم.
آقای تافلر که تز ها و پیش بینی هایش مورد استفاده و بعضا استناد مردانی از جنس قدرت و سیاست شده است و می شود، سخنانی که شاید آن روزها شوخی می نمود و ما امروز با همان شوخی های چهل و هفت سال پیش کاملا جدی در حال گذران زندگی هستیم و شاید اگر ایشان بر مرکب چوبین ننشسته بودند، می توانستیم چهل سال آینده را هم ترسیم و تصویر کنیم.

اگرچه هنوز خانواده ها فضاپیمای شخصی ندارند اما اینکه امروز دانش و آگاهی نشان قدرت است تا نیروی انسانی بیشتر، بر همگان اثبات شده است، او پیش بینی کرده بود که اگر با اطلاعات روز مجهز نشویم، شکست خواهیم خورد و امروز می بینید که در حوزه تکنولوژی چه رقابتی بین مایکروسافت و اپل در گرفته است و هر کدام برای گرفتن بازار از دست دیگری، مجبور به رو کردن اپلیکیشن و یا نرم افزاری متفاوت هستند تا بازار را بیشتر دراختیار خود بگیرند.
یکی دیگر از پیش بینی های الوین تافلر این بود که در آینده اگر حال کسی را پرسیدید به جای جملات کلیشه ای خوبم و ... دکمه ای روی دست فشار خواهد داد ، فشار خون و ضربان قلب را بررسی خواهد کرد و از حال خود خبر خواهد داد. اتفاقی که امروز با ساعت های مچی هوشمند قابلیت انجام دارد!
موضوع انفجار اطلاعات که وارد ادبیات جهان شد، از ابداعات ایشان بود که جمله ی معروفی نیز دارد که باسوادی در دوران حاضر را نه در دانستن بلکه در فراموش کردن دانسته های قدیمی تعریف کرده بود.
حال تصور کنید مردم کشور ما در شب یلدا و شب های دیگر سال که به جای دانه های یاقوت سرخ در دست و دهان، استیکرهای بی جان اناری که دسته به دسته یکجا نشسته اند تا دنیا را مجازی تر از همیشه کنند، تبادل می کنند. هندوانه دیگر نه سرخ است و نه شیرین بلکه شکل های متفاوتی پیدا کرده است و هر چیزی دارد جز طعم و رنگ، بیشتر هم برای عکس های پروفایل تلگرام و اینستاگرام خریداری می شود تا بجا آوردن رسم دیرینه ی جشن گرفتن بلندترین شب سال که اعتقاد بر شروع حرکت ریشه های درختان از زیر زمین برای جوانه زدن است.
پیام هایی از جنس شب یلدای بدون تلفن و یا اینترنت در حال اشاعه است که اگر چه همان یک شب هم در این بی شب های این روزها، غنیمتی است اما چرا فرهنگ استفاده درست از این امکانات را اشاعه ندهیم؟ چرا تمام شب ها فرصت بیشتری برای خودمان و دیگران صرف نکنیم؟
آقای تافلر جمله معروفی در پیش بینی هایش در مورد آینده داشت که به جای صدای خروس با بوق قطار از خواب بیدار می شویم و امروز دیگر به لطف گوشی های هوشمند ما انسان های ناهشیار تا خروس خوان بیداریم و صدای خروس بیشتر زنگ خواب است تا بیداری!
نمی دانم چرا هرآنچه که باید واقع نمی شد به حقیقت پیوسته است و آن چیزی که نمی باید خیر؟
سام سکوتی بداغ