وعده دولت محقق نشد؛
۱۳۹۴/۰۷/۳۰ ۰۸:۵۰ چاپ
به گزارش گیل خبر، از آذر ماه سال گذشته قیمت نان باز هم تغییر کرد. بالا رفتن کیفیت نان و کاهش ضایعات نان، دلیل این افزایش قیمت اعلام شد. اجرای طرح آزادپز شدن نانواهایی ها دستورالعملی بود که از سوی دولت برای تمام کشور اعلام شد. بر اساس همین مصوبه ۲۰ درصد نانوایی های گیلان آزادپز شدند. در حقیقت تاکنون ۷۶۰ نانوایی با نرخ آزاد فعالیت می کنند. آزادپز ها با خرید آرد به قیمت آزاد، نان هایی به قیمت بیشتر از نرخ دولتی، به مردم عرضه می کنند. با گذشت نزدیک به یک سال از اجرای این طرح، هنوز برخی از شهروندان از کیفیت نان ها ناراضی هستند و برخی نانوایانی که نوک پیکان این نارضایتی ها قرار می گیرند، دلیل کیفیت پایین نان را در کیفیت آرد می دانند. رئیس اتحادیه نانوایان گیلان با تایید نظر نانوایان، مشکلات نانوایان آزادپز را مرتبط با عملی نشدن وعده دولت در آزادسازی نرخ آرد می داند. وعده دولت محقق نشد «اسدالله محمودی» با بیان این که در سال اخیر دولت به وعده خود درباره آزادسازی نرخ آرد عمل نکرده است، به همشهری می گوید: قرار بود که نرخ آرد برای یک سال آزاد شود تا در این میان نه نانوایان سنتی ضرر کنند و نه نانوایان آزادپز، اما این قول دولت تاکنون محقق نشده است. محمودی نخستین کسی بود که با استقبال از طرح آزادپز شدن نانوایی ها، نانوایی خود را با سهمیه پخت ۱۲۰۰ نان در روز آزادپز کرد و سایر نانوایی ها را به این امر تشویق کرد. رئیس اتحادیه نانوایان بیان می کند: با یکنواخت شدن قیمت آرد مشکل بسیاری از نانوایی های سنتی که هم اکنون پخت ندارند حل می شد؛ از سویی مقداری از فشار مالی ناشی از قیمت آزاد آرد کاسته می شود و هر دو سوی ماجرا مشمول منفعت می شوند. وقتی با محمودی درباره نارضایتی برخی از شهروندان از کیفیت پایین نان صحبت می کنیم، به تاثیر آرد بی کیفیت در پخت نان اشاه می کند و می گوید: در استان کارخانه های مختلف آردکوبی فعالیت می کنند. ممکن است که سهمیه هر نانوایی در ماه هم آرد باکیفیت باشد و هم آردی که با کیفیت پایین تولید شده است. همین مساله سبب می شود که رضایت مشتریان در برخی از روز ها که از آرد با کیفیت پایین استفاده می شود، جلب نشود. در حالی که این مساله هیچ ارتباطی به نانوا ندارد و وابسته به کیفیت آرد توزیعی است. رئیس اتحادیه نانوایان بر این باور است که اگر آرد باکیفیت در میان همه نانوایان در تمام ماه توزیع شود نارضایتی در بین مشتریان به وجود نخواهد آمد. وی می افزاید: نانوایان مجبور هستند از آردهایی که با کیفیت پایین توزیع می شود هم استفاده کنند و نان بپزند. آنها تلاش می کنند با تغییر میزان خمیرمایه بر کیفیت آردهای بی کیفیت بیفزایند و نان بهتری پخت کنند زیرا نمی خواهند مشتریان خود را از دست بدهند. وی به واردات گندم از قزاقستان در سال های گذشته اشاره می کند و می گوید: ۳ سال پیش گندم وارداتی از قزاقستان که از گمرک انزلی وارد شد، باعث بهبود آرد تولیدی و در نهایت بهبود کیفیت نان شد؛ هم نانوایان راضی بودند و هم مشتریان. با وجود این که شرکت غله مدعی است که بهترین گندم و آرد را برای گیلان تهیه می کند، کیفیت پایین آرد در نان ها دیده می شود. محمودی معتقد است که علاوه بر کیفیت آرد آب و هوای گیلان نیز در کیفیت نان تاثیر می گذارد و می گوید: کیفیت نان و شیرینی در استانی چون گیلان برخلاف استان های سرد و خشک تحت تاثیر رطوبت هوا قرار دارد و همه این عوامل در کنار کیفیت پایین آرد، سبب می شود که در برخی روز ها نارضایتی شهروندان را شاهد باشیم. مشکل از آرد نیست اما بحث پایین بودن کیفیت نان که به گفته رئیس اتحادیه نانوایان از کیفیت پایین آرد ناشی می شود، مورد تایید مدیرعامل شرکت غله و بازرگانی منطقه ۷ که شامل استان های گیلان، قزوین و اردبیل می شود، نیست. «رمضان کامران پی» در گفت وگو با همشهری می گوید: بهترین گندم داخلی برای منطقه ۷ خریداری می شود و نمی توان پایین بودن کیفیت نان در آزادپزان یا نانوایی های سنتی را به پای کیفیت پایین آرد گذاشت. وی می افزاید: نانوایی های آزادپز از سال گذشته نسبت به نانوایی هایی که از آرد دولتی استفاده می کنند، از سود بیشتری برخوردار شده اند؛ به طوری که با اعلام سهمیه ۲۰ درصدی گیلان برای تبدیل به نانوایی آزادپز این سهمیه تکمیل شده است و هم اکنون با وجود متقاضی برای این منظور، سهمیه ای برای تبدیل نانوایی ها به نانوایی آزادپز نداریم. کامران پی به خرید گندم و کیفیت آرد استان اشاره و بیان می کند: آرد تولیدی استان، استاندارد است و از شاخصه های کیفی لازم برخوردار است. آرد توسط کار شناسان مورد آزمایش قرار می گیرد و سپس به نانوایی ها عرضه می شود. به گزارش شمال ما، مدیرعامل شرکت غله منطقه ۷ بر این عقیده است که بهترین گندم برای ۳ استان فوق خریداری می شود و بنا بر درجه و میزان تکنولوژی ۸ کارخانه آردکوبی، برای تبدیل به آرد بین این کارخانه ها توزیع می شود. وی می گوید: در استان گیلان برای ایجاد توازن و ارتقای کیفیت، کارخانه های آردکوبی را درجه بندی کرده ایم و در تلاشیم که سهمیه گندم هر کارخانه را با توجه به دستگاه های موجود در آن تعیین کنیم تا در نهایت آرد باکیفیت به دست آوریم. با این همه همه کارخانه ها آرد استاندارد تولید می کنند. وقتی از وی دلیل کیفیت پایین برخی انواع نان را در استان پرس و جو می کنیم و سخنان نانوایان درباره کیفیت پایین آرد را به وی انعکاس می دهیم، کامران پی می گوید: در پخت نان عوامل بسیاری نقش دارند و حتی نبود انبار مناسب برای ذخیره آرد یا میزان خمیرمایه ای که قیمت آن در بازار متغییر است در نان مورد استفاده قرار می گیرد، می تواند در طعم و کیفیت نان تاثیر مستقیم بگذارد. مدیرعامل شرکت غله منطقه ۷ تاکید می کند: با این که در سال های اخیر از کشورهای مختلفی همچون قراقستان، برزیل، کانادا ، آلمان و سایر کشور ها گندم وارد می کردیم، باز کیفیت گندم نخستین عامل کیفیت پایین نان مطرح می شد، در حالی که در آن زمان نیز نانوایان ناراضی از قدرت آرد تولیدی این گندم ها ابراز نارضایتی می کردند و کیفیت پایین پخت را بر دوش آرد و گندم می گذاشتند. به نظر می رسد داستان کیفیت نان و بهبود آن همچنان ادامه دارد و در این میان عوامل متعددی زنجیروار به همدیگر متصل هستند که کیفیت نان را تغییر و تعیین می کنند. شاید باید منتظر اقدام دیگر دولت در این راستا باشیم تا در نهایت دست مردم به نان های باکیفیت وعده داده شده برسد. همشهری؛ مائده اسفندمز
همرسانی کنید:

نظر شما:

security code