به گزارش گیل خبر ، این روزها در نقاط مختلف گیلان برنج ها در حال برداشت شدن است و مسئولان مربوطه در تلاش هستند کشاورزان را مجاب کنند تا از سوزاندن کاه و کلش ناشی از این برداشت خودداری کرده و هوا را آلوده نکنند. سوزاندن ضایعات برنج معمولاً شب ها بیشتر از روز اتفاق می افتد و کشاورزان دانسته و ندانسته این سرمایه عظیم را با دست خود به آتش می کشند. دود حاصل از سوزاندن کاه و کلش مشکلات تنفسی برای مردم ایجاد می کند به طوری که نفس ها را بند می آورد و تنفس سخت می شود. برخی پزشکان و مسئولان دست اندرکار اعتقاد دارند که سوزاندن ساقه های برنج موجب از بین رفتن مواد آلی خاک و تضعیف آن می شود. همچنین می گویند سوزاندن کاه و کلش ناشی از برداشت برنج یکی از عوامل عمده آلودگی محیط زیست سوزاندن ضایعات است که براثر این امر گازهای دی اکسید کربن، منواکسید کربن، اکسیدهای ازت، هیدروکربورهای نسوخته، اکسید گوگرد و ذرات معلق در هوا «دود و خاکستر و اسید کلریدریک» تولید می کند. آگاهی کشاورزان مبنی بر مدیریت صحیح سرمایه عظیم کاه و کلش که بر اثر سوزاندن خاکستر می شود امری بسیار ضروری است و مسئولان مربوطه باید در این زمینه این قشر پرتلاش را آگاه کنند و آموزش دهند که حاصل دسترنج خود را نسوزانند. از کاه و کلش می توان در صنایع بسته بندی، تولید الکل اتانول، چوب با کیفیت و خوراک دام به صورت غنی شده استفاده کرد. *سوزاندن کاه و کلش روش غلطی برای از بین بردن ضایعات است/بخشداران و دهیاران مسئول مدیریت پسماندها رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان این استان را در تولید برنج دومین استان کشور خواند و اظهار کرد: گیلان 238 هزار هکتار شالیزار دارد. علیرضا شعبان نژاد، سوزاندن کاه و کلش پس از برداشت برنج را اقدامی نادرست خواند و تصریح کرد: کشاورزان گیلانی نکات ترویجی را رعایت کنند و پس از برداشت محصولات کشاورزی به ویژه برنج، ضایعات را نسوزانند. وی با بیان اینکه مدیریت اجرایی پسماندها با بخشداری ها و دهیاران است، خاطرنشان کرد: این مسئولان باید کشاورزان را نسبت به عوارض سوزاندن کاه و کلش آگاه و پسماندها را مدیریت کنند. این مسئول سوزاندن کاه و کلش برنج را روش غلطی برای از بین بردن ضایعات دانست و یادآور شد: توصیه های لازم به تمام مراکز خدمات کشاورزی برای همکاری با دهیاران به منظور تدوین برنامه محلی برای کاهش کاه و کلش و جلوگیری از سوزاندن آنها ابلاغ شده است. وی متذکر شد: با توجه به ابلاغ قانون مدیریت پسماندها، در آیین نامه اجرایی مسئولیت هر بخش با هر وزارتخانه مشخص شده است. *معرفی 40 فرد متخلف در امر سوزاندن کاه و کلش به مراجع قضایی مدیر کل حفاظت محیط زیست گیلان در گفت وگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: برنج نعمت خداوند است اما با آتش زدن به کاه و کلش این نعمت به زحمت تبدیل می شود. محمدرضا برجی، با بیان اینکه سوزاندن کاه و کلش برای سلامتی انسان بسیار مضر وسرطان زا است، افزود: بحرانی ترین وضعیت آلودگی هوا در فصل آتش زدن کاه و کلش است. وی با اشاره به اینکه اثرات منفی دود ناشی از آتش زدن کاه و کلش روی تنفس انسان بسیار زیاد است، گفت: آتش زدن کاه و کلش در حاشیه جاده ها نیز موجب تصادفات مرگبار می شود. مدیر کل حفاظت محیط زیست گیلان درباره اقدام های محیط زیست گیلان با عاملان سوزاندن کاه و کلش برنج، تصریح کرد: سال گذشته 40 نفر متخلف در این زمینه به مقام های قضایی معرفی شدند. وی خاطرنشان کرد: امسال نیز طبق هماهنگی با جهاد کشاورزی، انتظامی، دهیاران، بخشداران و... اطلاع رسانی در نسوزاندن کاه و کلش صورت گرفته است. برجی با تاکید بر اینکه امسال گشت های حفاظت محیط زیست در سراسر استان پراکنده هستند، یادآور شد: این گشت ها در صورت مشاهده هر گونه سوزاندن کاه و کلش با فرد متخلف برخورد قانونی می کنند. *جریمه نقدی و زندان در انتظار متخلفان سوزاندن کاه و کلش برنج وی سوزاندن ضایعات پس از برداشت برنج را همراه با جریمه نقدی و یک سال زندانی عنوان کرد و در این زمینه به کشاورزان هشدار داد. مدیر کل حفاظت محیط زیست گیلان متذکر شد: سوزاندن ضایعات برنج مرغوبیت و حاصلخیزی خاک را کاهش می دهد و باکتری های مفید خاک که عامل اصلی باروری گیاهان زراعی است را نیز از بین می برد. وی با اشاره به اینکه آلودگی های ناشی از سوزاندن ضایعات برداشت محصول برنج می تواند در چرخه های زیست، زمین و شیمیایی اختلال به وجود آورد، خاطرنشان کرد: این تغییرات بر روند فعالیت موجودات زنده تأثیر منفی می گذارد. به گفته برجی، سوزاندن ضایعات در اطراف شهرها انرژی را به صورت گرما در هوا آزاد می کند و در نتیجه شهرها معمولاً از نواحی اطراف گرم تر می شوند. / فارس