محمد دلاور
۱۳۹۷/۱۱/۲۰ ۱۱:۰۷ چاپ
گیل خبر/ محمد دلاور زمانی هدف افزایش عملکرد از مزارع برنج باشد. ابتدا نیاز تغدیه ، ph یا اسیدیته مناسب خاک برای گیاه و کیفیت آب آبیاری مورد بررسی قرار گیرد که عموما این سه فاکتور با هم مورد بررسی قرار نمی گیرند و اولویت زارعین برنج کار استفاده از کودهای ازته ، فسفره و همچنین پتاسیم می باشد. ولی نتیجه ممکنه را کشاورز نمی گیرد چون آن چیزی که مورد توجه قرار نمی گیرد ph خاک و کیفیت آب آبیاری است. اما باید بدانیم که تا زمانی ph یا اسیدیته خاک مناسب (۶/۵-۷) برای برنج نباشدجذب عناصر موجود در خاک امکان پذیر نبوده جذب همه این عناصر ازت و فسفر در ph مطلوب صورت میگیرد که مهترین نقش آن کنترل حلالیت عناصر غذایی در خاک است لازم به ذکر است که هر چه به سمت نوار ساحلی گیلان و به خصوص دریا حرکت می کنیم ph خاک به قلیایی تر و بالاتر ۷/۵ حتی تا ۸ هم می رسد. و اما مهترین مساله کیفیت آب آبیاری است که حتی کارشناسان هم کمترین توجه را به آن می کنند همانطور که مستحضرید غالب تامین آب از سد سفیدرود می باشد و مسیر حرکت آن از منجیل تا بندرکیاشهر در طول مسیر پس آب مزارع دیگر شامل املاح، سموم و کود های را به همراه خود به پایین دست می آورد و همچنین موردی که بسیار مهم است شوری آب را به دنبال دارد. شوری آب باعث کاهش جذب عناصر مغذی و مطابقا کاهش عملکرد و زودرسی گیاه می شود. ژیپس یا همان گچ که دارای ترکیب کلسیم و گوگرد کودی بسیار مغذی برای گیاه برنج هست که کمتر یا اصلا در مزارع برنج استفاده نمیشود. سوا از اینکه کلسیم و گوگرد موجود درگچ، جز عناصر ماکرو یا پر مصرف مانند ازت ، فسفر و پتاسیم می باشد، کلسیم موجود در محلول خاک باعث کاهش جذب سدیم در نتیجه مقاومت گیاه به شوری را افزایش داده و همچنین کلسیم آزاد شده به تهویه خاک و جذب سایر عناصر کمک می کند. کاربرد دیگر گچ تنظیم کننده ph یا اسیدیته خاکهای قلیایی مخصوصا مزارع برنج نوار ساحلی گیلان می شود که باعث حلایت عناصر می شود. با توجه به اینکه کود ژیپس یا گچ در دفاتر خدمات کشاورزی موجود نیست از همان گچ ساختمانی می توان قبل شخم دوم زمین زراعتی برنج استفاده کرد. گیل خبر: انتشار مطالب خبری و یادداشت های دریافتی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.
همرسانی کنید:

نظر شما:

security code