گیل خبر/ مازیار صیادی* *عضو نظام مهندس کشاورزی و منابع طبیعی - کارشناس رسمی دادگستری این ماجرای ساده را که به طرزی عجیب تبدیل به یک جنجال بزرگ شد، در سه قسمت مورد بررسی قرار می دهیم. اولاٌ سبوس برنج که سوژه ی اصلی این جریان بود، در بسیاری از کشورهای پیشرفته، واقعاً خود یک سوژه ی اصلی در سبد غذایی مردم است! چرا که این ماده، سرشار از ویتامین های گروه B می باشد و به عنوان لایه ی دوم غلاف برنج، همراه با برنج میل می شود. اما در ایران به عللی همچون ذائقه ی عامه ی مردم، بازارپسندی و نیز نوع تکنولوژی مورد استفاده در کارخانه های عمل آوری برنج، پوسته دوم یا همان سبوس متأسفانه از برنج جدا می شود و به جای مصرف انسانی، به مصرف دام می رسد؛ چرا که نمی توان از ارزش غذایی بالای سبوس چشم پوشی نمود. اگر بتوان با اقداماتی در جهت ارتقاء فرهنگِ غذایی، این ماده ی ارزشمند را به سبد غذایی ایرانیان افزود، می توان از بسیاری از بیماری های ناشی از کمبود ویتامین ها و به خصوص ویتامین های گروه B در کشور جلوگیری کرد و به جای مصرف سبوس در خوراک احشام، می توان همچون بسیاری از کشورهای جهان، این ماده را به عنوان بخش لاینفک برنج بر سر سفره آورد؛ زیرا ارزش غذایی سبوس برنج اگر بیشتر از برنج نباشد، بی شک کمتر از آن نیست! ثانیاً جریان ماوقع! با توجه به اینکه کشورمان از حیث کمبود ویتامین B با چالشی جدی روبروست و عوارض آن سلامت جامعه را تهدید می کند، کارخانه ای در گیلان اقدام به تولید سبوس فرآوری شده نموده است که در جریان سفر اخیر وزیر جهاد کشاورزی به افتتاح رسید. در این مراسم، مالک کارخانه پیرامون خواص غذایی و درمانی سبوس توضیحاتی را به استحضار وزیر و هیئت همراه رساند و از جمله اظهار داشت که این ماده، باعث کاهش استرس می شود. در این میان، یکی از کشاورزان منطقه با استفاده از فرصت دیدار با وزیر، نسبت به مشکلات بازار برنج، نقطه نظراتی را در فضایی احساسی و پرهیجان مطرح نمود. وزیر ضمن استماع این گلایه ها به کشاورز عزیز اظهار نمود که قیمت برنج به حد مناسب ارتقاء خواهد یافت و جای نگرانی نیست؛ ولی چون صحبت و گلایه ی کشاورز مورد نظر ادامه یافت، یکی از افراد حاضر در هیئت همراه، ضمن یادآوری سخنان مالک کارخانه که به یکی از خواص سبوس برنج یعنی کاهش استرس و آرامش بخشی اشاره کرده بود، برای ختم ماجرا و آرام شدن فضای مراسم، این نکته را پیش می کشد که برای کاهش هیجان آن کشاورز زحمتکش، می شود از سبوس برنج استفاده کرد. این نکته سنجی با استقبال وزیر مواجه می شود. همین! آیا این امر، توهین به گیلان و کشاورزان گیلانی محسوب می شود؟! ثالثاً سؤال مهمی باید در اذهان مطرح و به آن پاسخ داده شود. براستی چه دلیلی دارد که وزیر جهاد کشاورزی بخواهد به یک گیلانی توهین نماید؟! هر معلولی از پی علتی می آید. علت و معلولیِ این سناریو و جنجال چه بوده است؟ اگر به فرض محال و علیرغم تمام شواهد بپذیریم که اهانتی به یک کشاورز گیلانی صورت گرفته است، آیا نباید این پرسش بصورت جدی مطرح شود که وزیر جهاد کشاورزی، از این توهین می خواسته است به چه اهدافی دست یابد؟! در پایان باید اذعان داشت که سبوس برنج، بخشی از ثروت کشور و گیلان است ولی به علت عدم شناخت از ارزش غذایی بالای آن، با نازل ترین قیمت به مصرف احشام می رسد؛ در صورتی که می توان با فرآوری و بسته بندی بهداشتی، آنرا در قطعات تی بک و کیلویی، بعنوان قویترین مکمل غذایی و احتمالاً گران تر از خود برنج، به فروش رساند. کاری که توسط یکی از واحدهای صنعتی گیلان و با حضور وزیر محترم جهاد کشاورزی صورت گرفت اما متأسفانه در اثر یک سوءتفاهم که با شانتاژ تبلیغاتی در فضای مجازی همراه شد، بخش مهمی از افکار عمومی که اطلاع چندانی از دانش کشاورزی و از آن مهمتر، اطلاعی از پیش زمینه ی آن مکالمات بین کشاورز و وزیر نداشتند، به حاشیه منحرف شد! در عصر اطلاعات و تکنولوژی و اینترنت که جستجوی حقایق بسیار آسان شده است، بیاییم واقعیت ها را کشف و بر اساس آنها به قضاوت بنشینیم؛ نه آنکه ابزار رسانه ایِ جماعتی جنجال آفرین شویم. گیل خبر: انتشار مطالب خبری و یادداشت های دریافتی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.